top of page
arcillasissi

Wat is klei eigenlijk?

Klei wordt vaak aan of net onder het aardoppervlak gevonden. Bij de aanleg van wegen, funderingen of tuinen kunnen lagen of stukken klei aan het licht komen. Buiten de steden vindt u klei waar wegen door het land zijn getrokken, langs oevers van rivieren en beken en in aardlagen langs stranden en kliffen. Het gaat daarbij altijd om lagen die veel gladder en compacter zijn dan de lagen van zand, grint, aarde en rots die de klei vaak omringen.


Soorten klei:

De meeste kleisoorten zijn ontstaan uit veldspaat en graniethoudende rotsen die miljoenen jaren geleden uiteenvielen door hydrothermale werking (heet water in de aardkorst) en door de inwerking van water, zon, ijs, wind, planten en dieren. In geologische termen is klei te verdelen in primaire en secundaire soorten. Primaire klei komt minder vaak voor dan secundaire en is achtergebleven op de plek waar hij is gevormd. Een andere naam is 'Kaolien' of 'porceleinaarde (het woord Kaolien stamt uit het Chinees: kao-ling= hoge heuvel).

Primaire klei wordt meestal gewonnen met behulp van water dat onder hoge druk de fijne klei losspuit uit de omringde grintachtige rotsen en zand, daarna wordt de klei opgeslagen in grote reservoirs om te drogen. In zuivere staat is kaolien nauwelijks geschikt om mee te boetseren en daarom wordt het meestal gemengd met andere kleisoorten.

In gemengde vorm wordt kaolien gebruikt om zijn stere en witte kleur. Het vormt een essentieel ingrediënt van porcelein en wordt ook toegepast in glazuren.


Bij secundaire kleisoorten is de structuur of de locatie sinds het ontstaan sterk veranderd. Deze kleisoorten worden gevonden in sedimentaire lagen en zijn gevormd door verwering en andere geofysische processen.

De verwerving zorgt voor een fijne, gelaagde structuur van de kleideeltjes. Deze secundaire kleisoorten worden ingedeeld als steengoedklei, oppervlakteklei, vuurvaste klei en ball-clay. Ze kunnen worden gebruikt in de staat waarin ze worden gevonden, maar worden vaak tot kleimengsels verwerkt, zowel kant en klaar verkrijgbare als zelfgemaakte.




Bron: ¨Professionele Keramiek technieken - Librero - Duncan Hooson - Anthony Quinn

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page